Posted on Μαρ 15, 2013 | 0 comments

Περί παχυσαρκίας

Μαυροματίδης Κώστας

Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής, 12.05.2011

 

Μεγαλύτερου βαθμού παχυσαρκία διαπιστώνεται σε κοινότητες με μεγάλο βαθμό φτώχειας και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Το χαμηλότερο κόστος και η καλή γεύση βολεύει ώστε να καταναλώνονται σάκχαρα και λίπη σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που έχουν μικρή ποσότητα θερμίδων

Drewnowski et al, Am J Clin Nutr 2004; 79: 6-16

 

Ο μέσος όρος επιβίωσης των ενηλίκων παχύσαρκων είναι τουλάχιστον κατά 6-7 χρόνια μικρότερος σε άτομα μέσης ηλικίας έναντι αυτών με κανονικό βάρος σώματος

Peeters et al, Ann Intern Med 2003; 138: 24-32

 

Από τα στοιχεία της USRDS (HΠΑ) φαίνεται ότι η μεγάλη αύξηση των ασθενών με τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας οφείλεται στην κατά 3-4 φορές αύξηση των διαβητικών, με αποτέλεσμα να δίνει την εντύπωση επιδημίας

Camille et al, Kidney Int 2005; 67: 1684-1691

 

Πληροφορίες από αρκετές μελέτες έδειξαν ότι επαρκείς ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων στη δίαιτα προσφέρουν προστασία έναντι των καρδιαγγειακών νόσων. Γι’ αυτό η δίαιτα πρέπει να περιέχει υψηλή ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων κάτι που πετυχαίνεται τρώγοντας ελιές, σόγια κα ιχθυέλαια

Burr et al, Lancet 1989; 2: 757-761

Marchioli et al, Circulation 2002; 23: 1897-1903

Singh et al, Clin Nephrol 2004; 61(Suppl 1): S26-S30