Προβιοτικά και αρτηριακή υπέρταση

Προβιοτικά και αρτηριακή υπέρταση

Μαυροματίδης Κώστας

Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής, 20.11.2017

 

Υπολογίζεται ότι οι ενήλικες υπερτασικοί στον Κόσμο το 2000 ήταν 1 δισεκατομμύριο και προβλέπεται ότι υο 2025 θα είναι 1,58 δισεκατομμύρια

Kearney et al, Lancet. 2005;365(9455):217–223

 

Πολλές μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει όφελος στην υγεία από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά, όπως το τυρί, το γάλα, προϊόντα γάλακτος που υπέστησαν ζύμωση (λ.χ. κεφίρ) και μη γαλακτοκομικά ροφήματα

Ross et al, Australian Journal of Dairy Technology 2002;57:71–78

Xiao et al, J Dairy Sci 2003;86(7):2452–2461

Itsaranuwat et al, International Journal of Dairy Technology 2003;56(4):203–210

Hayakawa et al, Br J Nut. 2004;92(3):411–417

Gawkowski & Chikindas, Benef Microbes 2013;4(2):127–142

 

Ο γαστρεντερικός σωλήνας των θηλαστικών είναι από τους πιο πλούσιους σε μικρόβια και το παχύ έντερο φιλοξενεί ένα φορτίο ~104 μικροβίων/ξενιστή (άτομο)

Gill et al, Science 2006;312(5778):1355–1359

 

Μία ποικιλία παραγόντων μετά την γέννηση, όπως ο τρόπος γέννησης (φυσιολογικός τοκετός, καισαρική), η σίτιση (μητρικό γάλα ή γάλα με μπουκάλι) και η χορήγηση αντιβιοτικών παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μικροβίων του εντέρου, τα οποία παίζουν ρόλο στην υγεία και στις νόσους που θα έχει το άτομο κατά την ανάπτυξη

Bäckhed F et al, Cell Host Microbe 2015;17(5):690–703

Dogra et al, MBio 2015;6(1). pii: e02419–e02414

 

Η εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων είναι σημαντικά μικρότερη σε χορτοφάγους, σε σύγκριση με τους παμφάγους. Ειδικά οι χορτοφάγοι έχουν πολύ περισσότερα είδη βακτηριοειδών και μικρότερη πυκνότητα ειδών Prevotella στο έντερό τους σε σύγκριση με τους παμφάγους και εμφανίζουν μία μείωση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων. Παρόμοια μία μελέτη με άνδρες έδειξε ότι η διαιτητική πρόσληψη κυρίως φρούτων και λαχανικών έδειξε να μειώνεται η εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης

Bernstein etal, Circulation 2010;122(9):876–883

Jenkins et al, Comp Biochem Physiol A Mol Integr Physiol 2003;136(1):141–151

Micha et al,Circulation 2010;121(21):2271–2283

Koeth et al, Med. 2013;19(5):576–585

Miura et al, Am J Epidemiol 2004;159(6):572–580

 

Ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης είναι μία καρβοξυπεπτιδάση, υπεύθυνο για την παραγωγή ενός ισχυρού αγγειοσυσταλτικού πεπτιδίου της αγγειοτενσίνης-ΙΙ και είναι επίσης υπεύθυνο για την αδρανοποίηση της αγγειοδιασταλτικής βραδυκινίνης

FitzGerald et al, J Nutr 2004;134(4):980S–988S

 

Τα προβιοτικά έχει διαπιστωθεί ότι ασκούν ανασταλτική δράση στο ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης, διαμέσου παραγωγής αντιυπερτασικών αγγειοδραστικών πεπτιδίων, τα οποία απελευθερώνονται κατά την υδρόλυση των λευκωμάτων

Korhonen H, Journal of Functional Foods 2009;1(2):177–187

Stanton et al, Curr Opin Biotechnol 2005;16(12):198–203

 

Πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα προβιοτικά μειώνουν μέτρια ή σημαντικά την αρτηριακή πίεση

Seppo et al, Milchwissenschaft 2002;57(3):124–127

Mizushima et al, Am J Hypertens 2004;17(8):701–706

 

Μία μετα-ανάλυση από 14 μελέτες έδειξε ότι τα προβιοτικά (κεφίρ) ασκούν σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση (συστολική και διαστολική) σε προ-υπερτασικά και υπερτασικά άτομα

Dong et al, Br J Nutr 2013;110(7):1188–1194

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *