Το ξέρατε ότι XVI (ΧΝΑ-αιμοκάθαρση)

Μαυροματίδης Κώστας

Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής, 13.07.2006

 

  1. Το ιδανικό βάρος είναι αυτό που θα έπρεπε να έχει κάποιος ανάλογα με το φύλο και το ύψος του. Ξηρό βάρος αιμοκαθαιρόμενου ασθενή είναι αυτό που πρέπει να έχει ο ασθενής ώστε χωρίς φάρμακα να έχει ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση και την ημέρα μετά την αιμοκάθαρση να αισθάνεται τόσο καλά όσο και κατά την επόμενη ημέρα, χωρίς βέβαια να έχει οιδήματα ή υποτασικά επεισόδια κατά τη συνεδρία
  2. Οι ενεργειακές ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών δεν διαφέρουν από αυτές του λοιπού φυσιολογικού πληθυσμού
  3. Ενέργεια μπορείτε να πάρετε από αμυλώδεις τροφές, ζάχαρη, κόκκους σιτηρών, φρούτα, λαχανικά, λίπη και λάδι
  4. Τις ενεργειακές σας ανάγκες τις πρέπει να τις καλύπτετε από τις παρακάτω τροφές :

      α. Ακόρεστα λίπη (φυτικά, όπως καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο κ.ά).

      β. Ζάχαρη και γλυκά όπως γλυφινζούρια, μέλι, μαρμελάδες και ζελέ

  1. Από τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες είναι καλό να τρώτε αυτές που έχουν πολλές ίνες όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά με ολόκληρους σπόρους, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, μαύρο ρύζι, μπισκότα ολικής αλέσεως
  2. Πρέπει ως αιμοκαθαιρόμενοι να μειώσετε το προσλαμβανόμενο λίπος με τους παρακάτω τρόπους :

Α. Πίνοντας αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα

Β. Αφαιρώντας το λίπος από το κρέας

Γ. Αποφεύγοντας τα τηγανιτά

Δ. Αποφεύγοντας τα ζυμαρικά, τις κρέμες, την μαγιονέζα, την κρέμα από πλήρες γάλα, τα μπισκότα και τα κέικ

Δ. Χρησιμοποιώντας πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα λίπη (μαργαρίνη)

  1. Τροφές που έχουν πολύ φωσφόρο είναι το σκληρό τυρί (φέτα), τα συκωτάκια, οι σαρδέλες κ.ά
  2. Να μην ξεχνάτε ποτέ τα δεσμευτικά χάπια του φωσφόρου σας (ΠΟΤΕ)
  3. Θα εμφανισθούν συμπτώματα (νυχτουρία και αϋπνίες, ανορεξία, γαστρικός φόρτος και άλλες ενοχλήσεις, αδυναμία και δυσκολία στο να συγκεντρωθείτε), όταν έχετε νεφρική βλάβη και χαθούν (βλαβούν) πάνω από το 50% των νεφρικών σπειραμάτων (λειτουργικές μονάδες νεφρών)
  4. Τα λευκώματα τα χρειάζεται ο οργανισμός για να κατασκευάσει, να επισκευάσει και να συντηρήσει τους ιστούς του. Ακόμη τα χρειάζεται για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και για να επουλώσει τις πληγές
  5. Αν τρώτε πολύ λίγο θα χάσετε μυϊκή μάζα και βάρος, δεν θα έχετε επαρκή ενέργεια και δύσκολα θα καταπολεμάτε τις λοιμώξεις
  6. Αντί για αλάτι χρησιμοποιείστε ασυνήθη μπαχαρικά, μυρωδικά, ξύδι και λεμόνι για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας
  7. Τροφές με πάρα πολύ κάλιο είναι οι πατάτες, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες και τα ξηρά μπιζέλια και φασολάκια
  8. Τροφές με πάρα πολύ φωσφόρο εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας, είναι οι σπόροι, οι ξηροί καρποί (φιστίκια), τα μπιζέλια, οι φακές και τα φασόλια, όπως επίσης και τα αφεψήματα (κακάο, τσάι), η μπύρα και η κόκα-κόλα
  9. Να μην παίρνετε τα δεσμευτικά του φωσφόρου μαζί με τα χάπια σιδήρου που πιθανά σας δώσανε
  10. Πάνω από 20.000.000 Αμερικανοί έχουν ΧΝΑ (ένας ανά 9 άτομα) και πολλοί απ’ αυτούς δεν το γνωρίζουν. Βέβαια άλλα 20.000.000 βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν ΧΝΑ
  11. Οι χορτοφάγοι έχουν πρόβλημα με τη δίαιτα όταν έχουν ΧΝΑ. Διότι τα λαχανικά έχουν πολύ κάλιο και αυτό βλάπτει και επιπλέον πολλά απ’ αυτά (φασόλια, φακές, μπιζέλια) έχουν και πολύ φώσφορο
  12. Ο κίνδυνος για ΧΝΑ τελικού σταδίου είναι 12 φορές μεγαλύτερος σε διαβήτη τύπου Ι
  13. Ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι, οι οποίοι εμφάνισαν επίμονη λευκωματουρία θα παρουσιάσουν μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια ΧΝΑ τελικού σταδίου