ΚΛΙΝΙΚΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΝΟΣΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

ΚΛΙΝΙΚΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΝΟΣΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
Η συγγραφή του βιβλίου αυτού προέκυψε από την απουσία συγγράμματος που να περιείχε συγκεντρωμένα κλινικο-εργαστηριακά δεδομένα ασθενών με νοσήματα του ουροποιητικού. Ήταν αρχικά προσωπική η ανάγκη αυτή, ωστόσο θεώρησα ότι θα ήταν γενικά σημαντικό να υπήρχε ένα σύγγραμμα που να κάλυπτε με απλό και ξεκάθαρο τρόπο πληροφορίες για ποικίλα νοσήματα, τα οποία θα μπορούσε κανείς να διαγνώσει γνωρίζοντας συγκεκριμένα κλινικο-εργαστηριακά χαρακτηριστικά τους. Έτσι το να γνωρίζει κανείς ότι η διάταση της νεφρικής κάψας προκαλεί πόνο (και σημείο Giordano θετικό) και όχι ο κωλικός του νεφρού (που δεν συνοδεύεται βέβαια από υδρονέφρωση) είναι θεωρώ σημαντικό διαφορο-διαγνωστικό σημείο της πυελονεφρίτιδας, που είναι μάλιστα ετερόπλευρη νόσος. Το ίδιο ισχύει και για τα χαρακτηριστικά της αναπνοής Kussmaul (που τελικά δεν είναι μία ταχεία αναπνοή), τη σχέση της ρινορραγίας και της κεφαλαλγίας με την υπέρταση και άλλων σημείων και ευρημάτων, για τα οποία υπάρχει μεταξύ των γιατρών τεράστια σύγχυση.

Η γνώση της σχέσης ανάμεσα στη λειτουργία των νεφρών και της καρδιάς είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού είναι σε σημαντικό βαθμό αλληλένδετες. Πάρα πολύ συχνά (σχεδόν πάντα θα έλεγα) η επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας συνοδεύεται και από επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Η σωστή χρήση από την άλλη μεριά των διουρητικών σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού αυτή μπορεί να ανακουφίσει από τις διαταραχές λειτουργίας και των δύο οργάνων. Αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολλοί και στο μέλλον θα είναι ακόμη περισσότεροι, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, είναι προφανές ότι η καλή γνώση του θέματος αυτού μπορεί να ανακουφίσει πλήθος ασθενών και φυσικά να παρατείνει τη ζωή τους.

Η βαθειά γνώση της διαβητικής νεφροπάθειας, της σημασίας της μικρο-λευκωματινουρίας, της υπέρτασης και της πολυκυστικής νόσου των νεφρών στην εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου έχει ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα που οι ηλικιωμένοι αποτελούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, είναι επιτακτικό να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της ομάδας αυτής στη δοσολογία των φαρμάκων, την απάντησή τους σ’ αυτά, αλλά και τους κινδύνους από αυτά. Οι περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν στους ηλικιωμένους φάρμακα ωσάν να ήταν απλά ενήλικες, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Μία άλλη παράμετρος που με ενδιέφερε ήταν να περιλάβω στο βιβλίο αυτό στοιχεία για ουρολογικά θέματα (λ.χ. νεφρικές κύστεις, καρκίνους νεφρού, ουροδόχου κύστεως ή προστάτη κ.ά), τα οποία συχνά πρωτο-διαγιγνώσκονται από νεφρολόγους. Αυτές ως καταστάσεις είναι χρήσιμο να τις γνωρίζει κανείς και να κατευθύνει σωστά τους ασθενείς, διότι η άγνοια μπορεί να εφησυχάσει τους πάσχοντες ή να τους εκφοβήσει άσκοπα, με αποτελέσματα πολλές φορές οδυνηρά.

Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει. Ευελπιστώ να περιέλαβε όλα όσα έλλειπαν και να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό του κάθε αναγνώστη. Παρά το ότι η προσπάθειά μου είναι να αποτελέσει το βιβλίο αυτό ένα άρτιο πόνημα, με όλα όσα θέλει να καλύψει, η καλοπροαίρετη κριτική θα είναι ευπρόσδεκτη.

Κομοτηνή 2021                                                                                                                    Κώστας Μαυροματίδης

ISBN: 978-618-5288-55-6
Έκδοση 2021, σελίδες 388,
Εκδόσεις Ροτόντα, Καμβουνίων 8, 54621, 2310-285785, Θεσσαλονίκη