Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΥ

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΥΗ υπέρταση που αφορά τουλάχιστον το 20% του ενήλικα πληθυσμού κάθε πολιτισμένης χώρας, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό, τόσο από τους γιατρούς, όσο και από τους αρρώστους ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Και αυτό επειδή παρά τις πολύ σημαντικές προόδους που έγιναν σε επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας, τελικά λιγότεροι από τους μισούς υπερτασικούς παίρνουν φάρμακα και από αυτούς ελάχιστοι συμμορφώνονται με τις οδηγίες που τους δίνονται.

Στο ερώτημα λοιπόν μήπως φταινε και οι γιατροί στην τόσο μεγάλη αποτυχία στον τελικό στόχο, που είναι η καλή ρύθμιση της πίεσης, σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που με βεβαιότητα έχει επίπτωση και στη διάρκεια της ζωής των υπερτασικών, η απάντηση ήταν μάλλον ναι. Διότι αλήθεια πόσο χρόνο καταναλώνει ο μεγαλύτερος αριθμός των γιατρών που αναγράφει φάρμακα για την υπέρταση με κάθε ένα ασθενή του; Ελάχιστο. Πόσες εξηγήσεις δίνει στα δύσκολα ερωτηματικά που θέτει ο άρρωστος για το πρόβλημά του; Ελάχιστες. Μήπως του εξηγεί την σοβαρότητα του προβλήματος και τους κινδύνους που περικλείει, τη χρονιότητα της αρρώστιάς του ή τη σημασία της συχνής επικοινωνίας τους; Δε νομίζουμε ότι τελικά αυτό που συμβαίνει μεταξύ υπερτασικού ασθενούς και γιατρού είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί. Που όμως οδηγεί η άγνοια αυτή; Στα γιατροσόφια, την αδιαφορία, την περιστασιακή απασχόληση του ασθενούς με το πρόβλημα αυτό (μια και αυτό δεν προκαλεί συμπτώματα), οπότε όταν πλέον τα πράγματα φθάσουν σε προχωρημένο στάδιο είναι αργά να βοηθήσει κανείς.

Στα πλαίσια λοιπόν της σαφέστερης ενημέρωσης του αρρώστου πάνω σε βασικά σημεία της υπέρτασης έγινε η προσπάθεια αυτή, έτσι ώστε ο υπερτασικός να γνωρίσει πιο πολλά για το πρόβλημά του, να μάθει ίσως και ορισμένες λεπτομέρειες, οπότε γνωρίζοντας περισσότερα να είναι πιο συνεπής και τυπικός με τις απαιτήσεις της ασθένειάς του. Το βιβλίο γραμμένο με τρόπο απλό και εκλαϊκευμένο, ελπίζουμε να συμβάλει στην ενημέρωση ενός τόσο μεγάλου μέρους της κοινωνίας που ζούμε.

Έκδοση 2000, σελίδες 39
University Studio Press, Αρμενοπούλου 32, 2310-208731, ΤΚ 54635

Κατεβάστε αυτό το βιβλίο (129 KB)