Posted on Σεπ 17, 2019 | 0 comments

Αρτηριακή υπέρταση – Τολβαπτάνη σε ΠΚΝ (Doctor’s Guide)

Μαυροματίδης Κώστας

Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής, 17.04.2014

 

New Blood Pressure Guidelines Means Millions Will No Longer Need Medication, JAMA, Μάρτιος 2014

 

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες όσο αφορά το στόχο για την αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσουν 5,8 εκατομμύρια ενήλικες από τις ΗΠΑ στη μη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων και περίπου 13,5 εκατομμύρια ενήλικες, οι οποίοι πλέον θεωρείται ότι τώρα έχουν επιτύχει τον στόχο της αρτηριακής πίεσης, κυρίως αυτοί που είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν το 2014 στην Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Σε μία διασπαστική κίνηση, η 8η κοινή Εθνική Επιτροπή για την πρόληψη, ανίχνευση, αξιολόγηση και θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (JNC 8), χαλάρωσε κάπως τον στόχο της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών στα 150/90 mm mmHg, αντί του προηγούμενοy στόχου των 140/90 mm mmHg.

Οι στόχοι επίσης για την αρτηριακή πίεση χαλάρωσαν για τους ενήλικες με διαβήτη και νεφρική νόσο. «Η αύξηση του στόχου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι αμφιλεγόμενη και δεν είναι όλοι οι ειδικοί σύμφωνοι με αυτή τη νέα σύσταση» είπε ο επικεφαλής της μελέτης Ann Marie Navar-Boggan, από τη Βόρεια Καρολίνα. «Σ’ αυτή τη μελέτη, θελήσαμε να προσδιοριστεί ο αριθμός των ενηλίκων που επηρεάζονται από αυτές τις αλλαγές».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την έρευνα της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής (2005-2010), που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που εξέτασε τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης πάνω από 16.000 συμμετέχοντες

Με βάση το δείγμα της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό των ενηλίκων στις ΗΠΑ που θεωρείται ότι πρέπει να λαμβάνει θεραπεία για την υπέρταση, θα μειωθεί από 40,6% σύμφωνα με τις παλιές κατευθυντήριες οδηγίες σε 31,7% σύμφωνα με τις νέες συστάσεις.

Επιπλέον, 13,5 εκατομμύρια ενήλικες – οι περισσότεροι από αυτούς ηλικίας άνω των 60 ετών – δεν θα είναι πλέον ταξινομημένοι στην επικίνδυνη ζώνη της ανεπαρκώς ελεγχόμενης αρτηριακής υπέρτασης. Επίσης 5,8 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ δεν θα χρειάζονται πλέον φάρμακα ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, αφού πλέον θα είναι η πίεσή τους μέσα στον επιθυμητό στόχο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 1 στους 4 ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών, ήταν επί του παρόντος σε θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους αυστηρότερους στόχους που έχουν τεθεί από τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές (JNC 7).

Ωστόσο ο Δρ Navar-Boggan είπε ότι πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι η αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σ’ αυτές τις ενήλικες θα μπορούσε να είναι επιβλαβής.

Σε editorial στο JAMA, ο Harlan Μ. Krumholz, σημείωσε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, με τις καινοτομίες και τις αντιπαραθέσεις που προκάλεσαν, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα.


FDA: Significant Liver Injury Associated With Use of Tolvaptan

 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και Otsuka φαρμακευτικά κοινοποίησε σε επαγγελματίες υγείας την πρόκληση σημαντικής ηπατικής βλάβης που σχετίζεται με την χρήση της τολβαπτάνης.

Σε μία διπλή-τυφλή, 3 ετών, ελεγχόμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο σε περίπου 1.400 ασθενείς με πολυκυστική νόσο των νεφρών, 3 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο παρουσίασαν σημαντική αύξηση αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT), με ταυτόχρονη, κλινικά σημαντική αύξηση των επιπέδων ολικής χολερυθρίνης.

Στις μελέτες, η μέγιστη ημερήσια δόση της τολβαπτάνης που χορηγήθηκε ήταν 90 mg το πρωί και 30 mg το απόγευμα και ήταν υψηλότερη από τη μέγιστη ημερήσια δόση των 60 mg που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της υπονατριαιμίας.

Οι περισσότερες από τις διαταραχές των ηπατικών ενζύμων παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 μηνών της θεραπείας. Μετά τη διακοπή της θεραπείας και οι 3 ασθενείς βελτιώθηκαν.

Μία ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων εξέτασε το θέμα και διαπίστωσε ότι η τολβαπτάνη έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μη αναστρέψιμες και πιθανά θανατηφόρο ηπατική βλάβη.