Posted on Οκτ 18, 2017 | 0 comments

Εξέλιξη της νεφρικής βλάβης

Μαυροματίδης Κώστας

Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής, 17.05.2016

 

Το κόστος της παρεχόμενης φροντίδας για υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας στους ασθενείς με ΧΝΑ τελικού σταδίου στις ΗΠΑ είναι ετησίως περίπου 3.620.000.000 δολάρια (το 2011).

Μία αύξηση της κρεατινίνης του ορού από τα 0,6 στα 1,2 mg/dl παριστά μία μείωση της νεφρικής λειτουργίας κατά 50%, γεγονός που μπορεί να διαφύγει της προσοχής αν δεν γνωρίζουμε πως ήταν η τιμή της κρεατινίνης πριν, αφού και οι δύο τιμές βρίσκονται μέσα στα φυσιολογικά όρια. Γι’ αυτό η σύγκριση με προηγούμενες τιμές είναι σημαντική για την σωστή ερμηνεία της τιμής της κρεατινίνης του ορού.

Η κρεατινίνη διηθείται και στα νεφρικά σωληνάρια εκκρίνεται κατά 20% της διηθούμενης τιμής. Το ποσοστό της κρεατινίνης που εκκρίνεται αυξάνει σε επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε υπερεκτίμηση του GFR, ειδικά σε χαμηλότερα επίπεδα νεφρικής λειτουργίας.

Η επίδραση της πρωτεϊνικής πρόσληψης στην αιμοδυναμική του σπειράματος γίνεται με μείωση του τόνου του προσαγωγού.

Άπαξ και διαπιστωθεί νεφρική ανεπάρκεια, η πρόσληψη λευκώματος θα πρέπει να μειωθεί στα 0,8 gr/kgΣΒ.

Η νεφροπροστατευτική επιδράσει των α-ΜΕΑ φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την αντιϋπερτασική τους δράση.

Οι σωτήριες επιδράσεις των α-ΜΕΑ μπορεί να σχετίζονται με τη δυνατότητά τους να διαστέλλουν το απαγωγό αρτηριόλιο, επίδραση με την οποία μειώνουν την ενδοσπειραματική πίεση.

Παρά τις ενδείξεις ότι οι α-ΜΕΑ επιβραδύνουν την εξέλιξη της μικρολευκωματινουρίας σε έκδηλη λευκωματουρία, είναι αμφίβολο αν νορμοτασικά άτομα με μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να παίρνουν α-ΜΕΑ. Αφού μόνο το 10-20% των ασθενών με μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη φτάνουν σε τελικό στάδιο ΧΝΑ, το 80-90% από αυτούς εκτίθενται σε παρενέργειες του φαρμάκου που δεν είναι απαραίτητες.

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι 3-4 φορές πιο συχνή στους καπνιστές έναντι των μη καπνιστών.

Η φουροσεμίδη (Lasix) μειώνει την κατανάλωση οξυγόνου από τους νεφρούς και με τον τρόπο αυτό προστατεύει τις ισχαιμούσες περιοχές.

Η μαννιτόλη δρα ωσμωτικά και μειώνει το οίδημα των κυττάρων, ένα πρόβλημα που θεωρείται ότι συμβάλλει στην παθογένεια της ΟΝΑ.