Posted on Μαρ 13, 2013 | 0 comments

Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών νοσοκομείων-ΙΙΙ

Μαυροματίδης Κώστας

Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής, 13.11.2006

1. Όταν πρέπει να συλλέξετε ούρα για να δώσετε γενική εξέταση ούρων σε κάποιον ασθενή φροντίστε ώστε το δείγμα σας να είναι φρέσκο. Δεν πρέπει τα ούρα να τα παίρνετε από τον ασθενή και να τα αφήνετε να περιμένουν πάνω από 30 λεπτά στον πάγκο του τμήματός σας. Όσο καθυστερεί η εξέταση τα ούρα αλλοιώνονται και το αποτέλεσμα που θα μας δοθεί δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα του ασθενούς. Λ.χ. σε καθυστέρηση της εξέτασης των ούρων μπορεί να αιμολυθούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή να συρρικνωθούν (ανάλογα με την πυκνότητά τους), μπορεί να καταστραφούν κύλινδροι που ενδεχόμενα υπάρχουν μέσα κ.ά. Φροντίστε λοιπόν ώστε αμέσως μετά την λήψη του δείγματος αυτά να πάνε στο εργαστήριο για άμεση εξέταση.

2. Αν κάποιος ασθενής που νοσηλεύεται έχει εμφανίσει ξαφνικά διάρροιες ενημερώστε τον γιατρό του, έστω κι αν αυτές τελείωσαν γρήγορα. Αυτό μπορεί να επηρέασε την απορρόφηση των φαρμάκων που έπαιρνε από το στόμα και άρα και την αποτελεσματικότητά τους. Μην το παραμελήσετε.

3. Η καλύτερη εκτίμηση του πυρετού γίνεται με την τοποθέτηση του θερμομέτρου στο στόμα ή στο ορθό. Με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα από κακή τοποθέτηση στη μασχάλη ή από ότι συμβαίνει στο δέρμα του ασθενή (λ.χ. σε αγγειοσύσπαση για οποιοδήποτε λόγο). Βέβαια στην περίπτωση του στόματος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θερμοκρασία είναι κατά 0,5 υψηλότερη από αυτή της μασχάλης και στην περίπτωση του ορθού περίπου κατά 1 βαθμό υψηλότερη από αυτή της μασχάλης.

4. Όταν τοποθετείτε θρι γουέι σε έναν ασθενή, στο οποίο συνδέετε έναν ορό μην ξεχνάτε να κλείνετε με καπάκι τις οπές του που δεν χρησιμοποιείτε, διότι εύκολα μπορούν να μολυνθούν και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα λοιμώξεων σε ήδη βεβαρημένους ασθενείς.

5. Μην βάζετε ποτέ να περπατήσει ασθενής σας  χωρίς να ρωτήσετε αν μπορεί να το κάνει αυτό ή αν επιτρέπεται. Πολλές φορές ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με λίγα βήματα που κάνουν αισθάνονται δύσπνοια (καρδιακή κάμψη) και δυσκολεύονται πολύ να βαδίσουν. Ωστόσο αν εσείς επιμένετε να τους πάτε λ.χ. στο ακτινολογικό, θα σας ακολουθήσουν με δυσκολία και θα εγκαταστήσουν πνευμονικό οίδημα, το οποίο μπορεί να είναι και θανατηφόρο.

6. Να αναφέρετε οτιδήποτε παρατηρήσατε σε ασθενείς που νοσηλεύονται και οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια κατά τη γνώμη σας μεταβολή (εικόνας, συμπεριφοράς κ.ά). Περισσότερα πράγματα βλέπουν οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές αφού είναι περισσότερες ώρες δίπλα στον ασθενή και άρα είναι σκόπιμο η παρατηρητικότητά τους να χρησιμοποιείται με την καλή έννοια του όρου.

7. Μην παίρνετε πρωτοβουλίες και εκτελείτε επιθυμίες ασθενών ή συνοδών. Αυτοί θεωρούν ότι εσείς θα γνωρίζεται με ασφάλεια αν πρέπει να γίνει κάτι ή όχι, άσχετα αν δεν είστε ο γιατρός τους. Δεν είναι κακό να πείτε δεν γνωρίζω, αλλά θα ρωτήσω τον γιατρό σας ή τον εφημερεύοντα. Έτσι αποφεύγεται παγίδες που πολλές φορές εγκυμονούν κινδύνους.

8. Τις καταμετρήσεις των ούρων να τις κάνετε με απόλυτη ακρίβεια και να τις αναγράφετε στην κάρτα των ασθενών σας χωρίς λάθη και με ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό για το γιατρό αποτελεί ορισμένες φορές πολύ σημαντική πληροφορία και κρέμεται στην κυριολεξία από το πόσα ούρα έβγαλε σήμερα, αν αυτά ήταν πολλά ή όχι κλπ. Αν εσείς δεν δώσετε μεγάλη σημασία σ’ αυτό θα τον παρασύρετε σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος ενέργειες.

9. Να θυμάστε πάντα κατά τη ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκων ότι κάποια πρέπει να δίδονται με βραδύ ρυθμό (με οδηγία ιατρού). Αυτό δεν παραβιάζεται με κανέναν τρόπο διότι μπορεί να αποβεί θανατηφόρο λάθος. Μην παρασύρεστε από πιέσεις που ενδεχόμενα σας ασκούνται και μην βιάζεστε να τελειώσετε μία έγχυση όταν αυτό δεν επιτρέπεται.

10. Να ελέγχετε δυο και τρεις φορές τα φάρμακα που κάνετε ενδοφλεβίως για να είστε σίγουροι ότι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας είναι αυτό που σας ζητήθηκε να δώσετε στον ασθενή και όχι κάποιο άλλο. Πολλές φορές τα ονόματα των φαρμάκων είναι παραπλήσια και μπορεί εύκολα να μας παρασύρουν σε λάθη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για αποφυγή τέτοιων περιστατικών.