Posted on Μαρ 15, 2013 | 0 comments

Περί οξεοβασικής ισορροπίας

Μαυροματίδης Κώστας

Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής, 09.08.2010

Ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος να λειτουργεί σε αλκαλικό περιβάλλον, ωστόσο λειτουργεί παράγοντας συνεχώς οξέα

 

Μεγάλες εκτροπές της οξεοβασικής ισορροπίας οποιασδήποτε μορφής δεν γίνονται ανεκτές από τον οργανισμό

 

Το pH του οργανισμού μπορεί να μετρηθεί στο σάλιο μας με ειδικές ταινίες (διαβρέχοντάς τες και βλέποντας σε κλίμακα το χρώμα της ταινίας με πιο pH αντιστοιχεί). Σάλιο με pH<7,0 δηλώνει κίνδυνο για τον οργανισμό (διότι είναι όξινο το περιβάλλον του) και σημαίνει ότι αυτός απομακρύνεται από το χώρο της υγείας στο χώρο της αρρώστιας (λ.χ. εκφυλιστικές νόσοι και ταχεία γήρανση)

Όπως η όξινη βροχή μπορεί να καταστρέψει ένα δάσος και όπως τα αλκαλικά απόβλητα μπορούν να μολύνουν μία λίμνη, έτσι και μία διαταραχή του pH που διαρκεί και διαβρέχει συνεχώς τους ιστούς του οργανισμού, σιγά-σιγά τρώει τα 9.600.000 χιλιόμετρα των φλεβών και αρτηριών, όπως κάτι που διαβρώνει και τρώει τα μάρμαρα

 

Τα ένζυμα του οργανισμού επηρεάζονται από το pH του. Αν δεν είναι σωστό το pH δεν απορροφώνται οι τροφές που τρώμε και δεν είναι η υγεία μας καλή

 

Το pH για τον οργανισμό είναι πολύ σημαντικό, τόσο που για να το διατηρήσει θυσιάζει το ασβέστιο των οστών (κάνει δηλαδή οστεοπόρωση χάρη στη διατήρηση του pH)

 

Τροφές, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, οι οποίες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο είναι αλκαλικές. Όταν αυτές είναι περιορισμένες στο διαιτολόγιο, το σύστημα γίνεται πιο όξινο

 

Γενικά η πλειοψηφία των διαιτολόγων του Δυτικού κόσμου θεωρεί ότι η καταλληλότερη σχέση αλκαλικών/όξινες τροφές που πρέπει να τρώμε πρέπει να είναι 80/20 %. Όταν διατηρείται η σχέση αυτή, υπάρχει ισχυρή αντίσταση έναντι των νόσων. Άνθρωποι που ανακάμπτουν από αρρώστιες είναι πιο οξεωτικοί και έτσι μία πιο αλκαλική δίαιτα επισπεύδει την επαναφορά της υγείας

 

Όταν το αίμα γίνει πολύ όξινο είναι κατάλληλο για ανάπτυξη οξείας ή χρόνιας αρρώστιας, ιδιαίτερα αρθρίτιδας ή καρκίνου

 

Όλες οι εκφυλιστικές νόσοι και αυτές που προκαλούνται από μικροοργανισμούς εμφανίζονται μόνο σε όξινο περιβάλλον

 

Είναι αξιοσημείωτο που σχεδόν το 90% των ενήλικων ανθρώπων των Δυτικών χωρών άνω των 50 ετών, υποφέρουν από κάποια μορφή εκφυλιστικής νόσου. Το pH είναι σημαντικός παράγοντας για την εμφάνισή τους

 

Άνθρωποι με υψηλό pH (αλκαλικό) εμφανίζουν αυξημένο αριθμό αναπνοών, δυσκαμψία αρθρώσεων, μυϊκές κράμπες, κατακρήμνιση του ασβεστίου στους ιστούς, δυσφορία μετά από γεύμα (επειδή δεν είναι όξινο το περιβάλλον του στομάχου) και γρήγορη είσοδο της γλυκόζης μέσα στο αίμα, βοηθώντας να γίνει το άτομο μειωμένης αντίστασης στις αρρώστιες, τους ιούς τα μικρόβια, τους μύκητες και τα παράσιτα

http://tuberose.com/Acid_Base_Balance.html

 

Η πόση κόλας (coca, pepsi) συμβάλλει πάρα πολύ στη διαιτητική πρόληψη οξέων σε ορισμένα άτομα. Στα ποτά αυτά προστίθεται H3PO4 για να φέρουν το pH στο 3 (από 2,8-3,2). Η βλαπτική επίδραση του H3PO4 που προστίθεται στην κόλα, αντιμετωπίζεται μερικά από τα οστά, αφού η PO43- είναι ένας ισχυρός αναστολέας του σχηματισμού και της δραστηριότητας των οστεοβλαστών

Arnett, Proc Nutr Soc 2003

 

Η οστεοπόρωση με το πέρασμα των χρόνων αυξήθηκε και αυτό αποδίδεται μερικά στα όξινα μεταβολικά προϊόντα των τροφών που τρώνε οι Δυτικοί λαοί. Αυτό μπορεί να αντιστραφεί με δίαιτα που περιέχει αλκάλεα (λαχανικά, φρούτα)

 

Η χοληστερόλη είναι ένα οξύ και αποτελεί μεταβολικό προϊόν (κυρίως) και η εναπόθεσή της στα αγγεία σχετίζεται με την κατάσταση του pH του οργανισμού (σε όξινο περιβάλλον εναποτίθεται στα αγγεία, σχηματίζει πλάκες και οδηγεί σε εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια κ.ά)

 

Πρόσφατα ο Theodoe Barrody, στο βιβλίο του «αλκαλοποίηση ή θάνατος» είπε: «τα ατέλειωτα ονόματα των νόσων δεν είναι στην ουσία το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές ξεκινάνε από την ίδια ρίζα αιτίων, που δεν είναι άλλη από το πολύ όξινο περιβάλλον του οργανισμού»